1. Përshëndetje dhe mirësevini në forumin e Itshqip.com
    Nëse akoma nuk jeni pjesë e IT komunitetit më të madhë Shqiptarë nga fusha e Teknologjisë Informative, ju ftojmë që të bëheni pjesë e këtij komuniteti që tani duke u regjistruar këtu - procedura është shumë e thjeshtë dhe e lehtë. Gjithashtu ju mund të regjistroheni edhe përmes rrjetit social Facebook, Twitter, Google+.

OSI Modeli - Funksionaliteti

Tema tek 'Mësimet e Përzgjedhura' e hapur nga Fannol Gashi, 29 Nëntor 2010.

1. sg1

sg1 Haveibeenpwned ?! Staff Member IT Staff

Postimet:
    4,674
    Pëlqimet:
    972
    Pikë nga trofetë:
    343
    Shumicen e ketyre pyetjeve i ke ne forum.

Mirpo desha ta bej nje pyetje a te duhen per ndonje mesim apo thjesht pyete ?

2. ingjeksion

ingjeksion Anëtar i Njohur

Postimet:
    506
    Pëlqimet:
    35
    Pikë nga trofetë:
    48
    @fG protokolli PPTP tash a perdoret tek Shtresa e 5)Session (qe e ke cek ne tutorialet qe i ke pas ba per rrjeta ) ,apo perdoret tek shtresa e 2) Data Link qe e ke paraqit qet faqe ,cila tash eshte ?

3. Fannol Gashi

Fannol Gashi SysAdmin Staff Member Administrator

Postimet:
    3,259
    Pëlqimet:
    1,438
    Pikë nga trofetë:
    343
    Pershendetje,

Ndoshta pak vone po pergjigjem, por shpresoj qe te kryen pune tash.

Me te than te drejten, edhe ne internet ne vende te ndryshme paraqitet ne shtresa te ndryshme. Edhe po me vjen shume mire qe e ke bo kete pyetje, cka dmth qe ka persona qe po mesojn nga ato video/mesime qe i kam bere per ITSHQIP. Vetem Suksese.

Por une mendoj qe bene pjese ne Session. Vetem shiqoje paketen (packet) se si eshte ndertu
    IP (Transit Network apo Public IP qe perdoret per dergimin e paketave ne kete rast) qe eshte Layer3
    GRE - eshte afer Layer 4 (Transport Layer, pasi behet enkapsulimi)
    Dhe tek pas saj vjen PPP ku eshte edhe Layer 5 (Session)

PPP funksionon Layer2 cka dmth brenda rrjetes, lidhje direkte: por permes PPTP i mundeson casja ne largesi duke perdor IP (Enkapsulimin e nje IP Pakete brenda nje IP pakete), cka dmth qe eshte mbi layer 3

Nuk me ka ra rasti me e analizu kete se si eshte, pasi qe nuk mu ka dasht shume (Me rujt trafikun qe gjenerohet per pptp me wireshark, pastaj me analizu, duke e lexu edhe rfc >> {KLIKO KETU} per kete protokol, qe eshte dokumentacioni per te).

Por qe eshte interesante edhe L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) vet emri po tregon Layer2 por prap perdor IP, qe eshte Layer3.
    Shiqoje IP v4 src;3.3.3.3 dst; 2.2.2.2. dhe tek pas kesaj po vjen L2TP (por nga emri po thot Layer2 ndersa po punon mbi layer3)

Eshte pak e komplikume qe ta sqarosh kete pa lexu dokumentacionin edhe me e analizu ne detaje, por pasi qe smu ka dasht me e dit edhe per kete sjam marr, qe me e analizu se pse behet keshtu.

Pergjigjja ime eshte qe kjo definitivisht eshte permbi Layer3 (IP)

Info Shtese:
    Nese nuk ke mundesi me gjeneru trafik per protokole te ndryshme at'her te preferoj ta perdoresh kete url:
    http://packetlife.net/captures/protocol/l2tp/

Ku ki trafik per protokole te ndryshme qe jane kapur nga persona tjere, gjithashtu nese nuk e ke mundesin me e instalu wireshark (per shkak te drejtave qe nuk i ke psh ne pune nese punon apo fakultet), at'her mundesh me e perdor [​IMG] qe te mundeson ne cloud mi pa keto paketa edhe me i analizu

Kalo mire

shkelqim12 dhe ingjeksion pëlqejnë postimin.
  4. shkelqim12

shkelqim12 Anëtar Fillestar

Postimet:
    99
    Pëlqimet:
    28
    Pikë nga trofetë:
    28
    Une ne shkoll e kom pas me spjegu tcp/ip modelin po profesori nuk me la me hy ne detaje se nuk i kuptojshin ata tjert :p dhe jom bazu ne video tane per tcp/ip modelin.

Fannol Gashi pëlqen postimin.
  5. VaLoN

VaLoN Co-Founder Staff Member Administrator

Postimet:
    841
    Pëlqimet:
    349
    Pikë nga trofetë:
    208
    Tek qfare shkolle po ligjerojka osi modeli?

6. shkelqim12

shkelqim12 Anëtar Fillestar

Postimet:
    99
    Pëlqimet:
    28
    Pikë nga trofetë:
    28
    Ne shkolle te mesme ne klase te 11 ne liber e kemi pas kshtu qe une si entuziast i IT e kom marr persiper me spjegu edhe besoj qe spjegohet edhe neper shkolla tjera e sidomos ne fakulete.Kalofsh mire!

Fannol Gashi pëlqen postimin.

Shpërndaje faqen

Loading...