1. Përshëndetje dhe mirësevini në forumin e Itshqip.com
    Nëse akoma nuk jeni pjesë e IT komunitetit më të madhë Shqiptarë nga fusha e Teknologjisë Informative, ju ftojmë që të bëheni pjesë e këtij komuniteti që tani duke u regjistruar këtu - procedura është shumë e thjeshtë dhe e lehtë. Gjithashtu ju mund të regjistroheni edhe përmes rrjetit social Facebook, Twitter, Google+.

OSI Modeli - Funksionaliteti

Tema tek 'Mësimet e Përzgjedhura' e hapur nga Fannol Gashi, 29 Nëntor 2010.

1. b!t

b!t Anëtar

Postimet:
    29
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Kur te kupton VPN-in (n'plot kuptimin e fjales jo vetem ne teori por edhe praktike) ki me dal me pergjigjen teme qe logjikisht ke kriju nje rrjet virtual ne distance, gje qe edhe eshte e vertete.

Po ma mire spo vazhdoj se pe shoh qe jeni tu dal jashte temes, e ma mire ish kon me qel ni teme te re e kyqmi anej munemi me debatu ne lidhje me kto.

2. VaLoN

VaLoN Co-Founder Staff Member Administrator

Postimet:
    841
    Pëlqimet:
    349
    Pikë nga trofetë:
    208
    Prap se prap ku do qofsh rrjetin botror se kontrollon.
    Nuk e di qka kini tkryme ti edhe autori qe po nenvlersoni CCNA por deri Shtator 2010 jam 99.9% i sigurt qe as CCNA se kini tkryme kshtu qe CCNP nuk e kini ndersa per CCIE veq ja kini ni zanin ndersa sa i perket videos shpjegimi i ber ne video nuk arrin as 10% te CCNA level qysh pe quan ti.
    Debatet jane gjithe tmira kur zhivllohen me fakte e jo ne kete menyre me ardh deri ktu qe me nenvlersu dikond je i vogel etj etj, kjo ke edhe arsyeja pse u kyqa ne kete tem.
    Mu pom vjen mir qe po kryjn shqiptart cisco edhe ishalla krejt qka i vijojn ato kurse qertifikohen por jo ne menyren se qysh aplikohet dhe veprohet ne AUK.
    Me mire eshte me punu qe me rregullu nje video tamon qysh duhet edhe nese mer kohe ma te gjate, se tek e fundit deri tash si kena pas hiq edhe me nejt pa to edhe naj dite nuk bahet nami, qe mos me ardh deri te kto diskutime te panevojshme.
    Keshtu qe lirisht mundesh me ftu edhe autorin e videos ose mi percjell keto kritika deri tek ai edhe me punu video shume mat mira pse jo edhe duke ndihmu persona tjere, ngase vertete ketu kemi persona qe munden me ndihmu edhe me kontribu qe me ndryshu menyren se qysh kryhet Cisco tek neve.
    E kemi kategorine IT kualifikime ku eshte vendi i duhur dhe mundesia ma e mire per mu kry ajo qfare thash me larte.
    Respekt.

3. b!t

b!t Anëtar

Postimet:
    29
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Valon,
    Nuk eshte puna te Cisco, sjom i perqendrun vetem ne 1 vendor, jam me Juniper edhe Alcatel-Lucent, kohve te fundit edhe me disa prodhues tjere po qe nuk pi permeni nihere. Perndryshe n'at kohe qe ti e permene Shtatorin 2010 jam kon asistent ne AUK, dhe bashke me Onur Gashin dhe Dren Halitin kemi marre pjese ne garat nderkombetare Cisco Netriders (besoj se ke ni per kto gara) ku e kemi reprezentu Kosoven si shtet qe u kon nje sukses i madhe per neve ne ate kohe.

Nuk o qellimi jem ktu mi ul tjert, mirepo perderisa dikush t'hyp n'qaf pa Fakte skam pse me kursy veten.

Per certifikimet ndoshta e merr vesh dikur se cilat i kam tkryne (jo vetem ni leter me emer e mbiemer dhe logo te Cisco's, por deshmi nga Pervoja qe kam fitu).
    Kalofshit mire djema..

4. sg1

sg1 Haveibeenpwned ?! Staff Member IT Staff

Postimet:
    4,674
    Pëlqimet:
    972
    Pikë nga trofetë:
    343
    Ti lexoi postimet dhe kritkat tua o vlla qe i ke bere ketu ne keto poste me nje fjalor jo te mire dhe thua qe duhet mos me kan gjaknxeht shqiptari.

Per cisco kam mbajt ligjerata me Instruktorin Widmer ne shetin ku jetoj i cili me ka pranu me punu ne firme te tij dhe i cili person ka punuar&ligjeruar per 35 vjet ne cisco ne USA dhe qe prezanton cisco paisjet ne shtetin ku jam tani, andaj diqka qe ai me ka ligjeruar nuk e ndryshon kush e as ti.

Keshtu qe te kam thene nuk po hyjm ma fell une me dijeni qe e kam mesuar ne Kosove jam pranuar ne ate firme por arsyeja pse nuk kam pranu me fillu punen eshte sepse aty punon nje serb dhe nuk kam deshir qe te kam koleg serb andaj dhe nuk kam filluar punen aty.

E per me ia kontrollu dikujt rrjeten nuk e di pse ke hy me ate fjale ketu kur e dijm se sa mundesi jane.

Nga Kosova e pate fjalen per ligjerime qe ke qene ne AUK apo ku e di une, ti po flet per vitin 2010 ndersa nje instruktor qe quhet D D eshte nje nga personat me te ri dhe me te pare qe eshte diplomuar ne te gjitha shkallet e ciscos dhe i cili ka mundesi qe ka qene ligjerues i yti dhe nuk e di cfare perparesie ke pasur me prezantu Kosoven para atij personi i cili jo veq qe eshte bashkqytetar i imi por me nje moshe shume te re eshte i diplomuan nga te gjitha nivelet e ciscos por edhe pse shpesh kam nejt me ate person nuk e kam ndegjuar ndonjeher duke thene qe ka dipolomuar apo ka prezantuar diqka siq thua ti.

Mire u ndegjofshim e nga tema je ti qe je dalur sepse kritikat per ate video do i jep gjithkush qe ka dijeni ne ccna siq te kam thene ne fillim.

Rrjeta virtuale nuk mundet me qendru e vetme pa pasur rrjeten fizike.

Andaj ti nese je shume optimist qe me i ndihmu te tjeret ashtu siq bejm dhe ne ne kete forum mundemi te gjithe me skjaru nga nje fjale per osi model dhe behet tamam.
    Te gjithe e dijm qe nga OSi Modeli dalim tek shume e shume gjera tjera por gjerat thelbesore qe jane per osi model nuk i kishe skjaruar mire andaj nuk mundemi asnjeri e as ti me i mbyll syt para atyre gjerave qe te tjeret me i mesu me gabime apo jo?

Mire u ndegjofshim.

5. dritoni18

dritoni18 Anëtar Fillestar

Postimet:
    60
    Pëlqimet:
    1
    Pikë nga trofetë:
    8
    hajt pramasi tekokni kaq te fort adini me thy passworda te emailave:p

Biti mire e pat se kompjuteri eshte e vetmja paisje qe ju perket te gjithe Layerave
    edhe po quditna qe se keni kuptu se edhe ne Cisco Spjegohet ashtu?

edhe nese e analizoni mire kompjuteri ju takon 7 Layerave

6. dritoni18

dritoni18 Anëtar Fillestar

Postimet:
    60
    Pëlqimet:
    1
    Pikë nga trofetë:
    8
    e sa i perket MPLS , QoS e do VPN a qka i permeni Biti nuk jane sene qe ka pak njerez qe i dijn ne Kosove ( Dmth te CCNP )
    problemi ma i madhi eshte qe shumica shembull BGP e mesojn qysh konfigurohet po ,me ba me ju ra me manipulu ( Route Map , Distribute List etj. shembull me zgjedh rrugen me te mire ose me ba ni lloj Load Balance te trafikut ) me ta aty ngecin ose me i parashiku rrezikun nga mund te vij nga routet ne te
    Ju persh.

7. Arditii

Arditii Anëtar i Njohur

Postimet:
    535
    Pëlqimet:
    47
    Pikë nga trofetë:
    73
    O lale vertet per besen nga ngushtove :lol: :lol: :lol: .

Ndersa per ty thyer mos tentoni me duar se nguleni por me cekan.

8. sg1

Postimet:
    4,674
    Pëlqimet:
    972
    Pikë nga trofetë:
    343
    E ngjalla edhe qit tem e hajt :p

Thuj profesorit tend a osht kriju osi layeri per me tregu qysh punon kompjuteri apo qysh punon nje rrjet ku shkojn dhe ku vij te dhenat.

Mos ia nisni me fol per BGP-ja e ku ngecin sepse te gjithe personat qe e kryejn ne Kosove ccnp e tjera nivele certifikimi kan mundesine vetem 1% e tyre me punu ne kompani qe perdorin paisje cisco andaj me nje packet tracer dhe me ligjerata nuk mujn me arrit aq shume pa praktik.

Edhe njeher po iu tham OSI Layeri osht kriju me tregu si funksionon nje rrjet dhe jo si funksionojn kompjuteret.

Nese thuni qe ben pjes ne 7 layeret ateher pse osht kriju osi modeli qe tregon per kabllat lidhjet de-enkryptimin, pastaj nese kemi nje lidhje WLAN me router dhe casemi nga nje iphone ateher iphone po bojka pjes ne 7 layerat.

Per ata qe jan ne cisco ne ccna pyetni mire profesorin dhe mos i mesoni gjerat shkel e shko po per cdo pergjigje nga profesori kerkoni skjarime sa me shume.

Shpresoj mos te ket dhe ndonje antar qe do kapet prap e pastaj te ike sikur 1 qe ishte me lart.

9. b!t

b!t Anëtar

Postimet:
    29
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Sa per informate, kushdo qe eshte i interesun me dit ma thelle per OSI dhe qeshtjen per temen te cilen u bisedu gjate gjithe kesaj kohe lexoni linkun me poshte:
    Code:
    http://www.firewall.cx/networking-topics/the-osi-model/179-osi-data-encapsulation.html
    @sg1 Pres komentin prej teje pasi ta lexon linkun ma nalte.

10. sg1

Postimet:
    4,674
    Pëlqimet:
    972
    Pikë nga trofetë:
    343
    Fillimisht dhe me heret nje antarit ne forum iu eshte thene qe mos me u bazu shum ne webfaqe te ndryshme sepse nese eshte web faqe ne gjuhen angleze sdo te thot qe ka diqka me shume se sa nje web shqiptar.

Ne linkun tuaj administratori i asaj web faqe ka postuar kete postim ne maj 2011 ndersa ne forumin tone nga fanoli eshte shkruaj ne nentor 2010.

Ti merre loogjikisht nese flet per osi modelin nuk ki me fol per kompjuterin, nese flet per osi modelin nuk ki me fol per iphone apo per ndonje paisje tjeter qe mund te operosh osi modelin ne ate paisje.

Eshte dallim i madh me te than fol per osi modelin e ti me fol per kompjuterin...

Nese nje profesoor te thot fol per osi modelin kete e meson ne rrjeta dhe jo ne IT.

Kompjuteri demonstron por nuk mundet me e bo punen e osi modelit andaj veq pak me logjiku kompjuteri asht i vdekshem kur folim per layeret e osi modelit.

11. b!t

b!t Anëtar

Postimet:
    29
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Pasiqe pe shoh qe do sene nuk jon te kjarta per ty, edhe pse deri tani ne te gjitha postimet ta kam sqaru punen se PC i kryn te gjitha proceset e OSI modelit qe me nje fjale eshte pjese perberese e tij, edhe pse me fakte tan kohen kam fole (teorikisht) e prej teje skom marre asnje fakt per ate qe e thu por vetem fjale pa baze, une gjithmone jam bazu ne teori nga Eksperte ne fushen e Rrjetave dhe librat e tyre, vendosa qe edhe praktikisht me ta vertetu kete pune, pra se si nje PC ben pjese ne te gjitha shtresat e OSI modelit.

Pra shkojme, i kam lidhe dy PC ndermjet vete me nje UTP cable, pa asnje paisje ndermjet tyre (as switch as router). Pra me poshte shihet me qarte se per qka jam tu fol.
    By bit_bit_bit at 2012-02-26

1) Permes wireshark mundemi me vertetu ate qe jam tu fol tash e 2 muj me ty rreth kesaj teme.

2) Ne foton me poshte shihet qarte se perqka behet fjale, pra eshte Data Link Layer (layer 2 OSI model):

3) Foto tjeter tregon shtresen e 3-te (Network Layer te OSI modelit):

4) Dhe ketu shihet shtresa e 4-te (Transport Layer ne OSI model):

Me kete konfirmohet si teorikisht ashtu edhe praktikisht qe nje PC i kryn te gjitha proceset e OSI modelit (Layer 1 deri Layer 7), pasiqe ne rastin tone nuk kemi asnje paisje shtese (router, switch, modem, hub etj...) me kete tregohet shume QARTE koleg te nderuar qe nje PC mundet me i kry te gjitha funksionet e OSI modelit pavaresisht se njeri apo disa ketu nuk pajtohen.

Mire qe ekzistojne 'FAKTE REALE' teorike ashtu edhe praktike, shpresoj qe u kuptum kesaj here edhe nuk ka vend per pakjartesi ketu, pasiqe nje Foto vlen sa 1000 fjale, prandaj edhe kam vendose edhe vizualisht me ju tregu teorine e OSI modelit dhe cilat paisje munden me kry funksionet qe perfshihen ne te.

Faleminderit te gjitheve.

12. sg1

Postimet:
    4,674
    Pëlqimet:
    972
    Pikë nga trofetë:
    343
    O i nderuar ti je ka fol gjera qe i mendon e jo qe jan ashtu.

Ti ke bere nje lidhje te 2 kompjuterve ne nje rrjet lokale pa lidhje interneti megjithate ti po thu qe kompjuteri asht üpjes e krejt osi layerav, heke qat kabull qe i ke lidh edhe trego cfar osi funksionalitet ki ? Andaj nese flet per OSi kemi te bejm me lidhjen e kabullave dhe dergimi pranimi i te dhenave neper shtresat e osi modelit.

Po normal cdo paisje edhe iphone apo nje httc i krryn osi funksionalitetin por ne spo flasim kush i kryn por per cka eshte kriju osi funksionaliteti prap po te them nese flet per osi funksion ski me fol per kompjuter kuptoe mire e pyete edhe ndokend tjeter sepse spo ma merr mendja qe je tu e kuptu ashtu siq eshte.

Megjithate me kalimin e kohes duke lexuar do e kuptosh dhe nje dite do futesh ne kete teme duke thene dhe ti qe kompjuteri nuk eshte pjesa perberese e osi modelit dhe qe osi modeli nuk eshte krijuar per te treguar si funksioon kompjuteri por si funksionon nje rrjet.

Shpresoj qe dhe ndonje antar tjeter te kete kohe me shume se une dhe te ta skjaroi qe ta kuptosh.

P.S Nese je ne nje test teorik jo shkrimor dhe nje profesor te thot me fol per osi modelin ti nuk ki me fol per kompjuterin.

Mire u ndegjofshim.

13. VaLoN

Postimet:
    841
    Pëlqimet:
    349
    Pikë nga trofetë:
    208
    Djema 6 faqe diskutime edhe hala kurgju nuk qitet en drite :p, krejt kjo pershkak se sjeni tu formulu pytjet e as pergjigjet ne menyren e duhur.

Nuk eshte e vertet qe msohet se kompjuteri i takon kti ose ati Layeri, mundemi me than se kompjuteri punon/operon ne kete ose ate Layer kur eshte i lidhur ne nje rrjete funksionale, qofte ne internet apo LAN e jo i takon kti ose atij Llayeri.
    Pra pytja e duhur do duhej te ishte, se ne cilin shtres te osi modelit punon nje kompjuter i lidhur ne nje rrjet funksionale.

Ndersa tek atehere mundemi me than se ai kompjuter punon ne 7 shtresat e OSI Modelit. Punon ne shtresen e 1 pershkak se ka kartelen e rrjetit, punon ne shtresen e 2 se ajo kartele e ka nje MAC adres, punon ne shtresen e 3 se e ka te konfigurum nje default gateway, etj etj...

14. b!t

b!t Anëtar

Postimet:
    29
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Pikerisht kjo eshte ajo qe u prezantu ma nalte permes Wireshark, e deshmuar qe kompjuteri punon ne qdo shtrese te OSI modelit, ose thene ndryshe qdo paisje (node) qe ka te integruar TCP/IP Stack kryen te gjitha funksionet e OSI modelit (kalon neper te gjitha shtresat e OSI modelit).

15. VaLoN

Postimet:
    841
    Pëlqimet:
    349
    Pikë nga trofetë:
    208
    Po kur eshte ne nje rrjet funksionale operon ne 7 shtresat po kompjuteri si paisje smunesh me than qe i takon ketij ose atij layeri. Se nese ai kompjuter ska OS te instalum ti smunesh me than qe operon ne krejt shtresat qofte edhe nese e ka kartelen e rrjetit edhe kabllen e lidht ne ta.

16. b!t

b!t Anëtar

Postimet:
    29
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Kjo i bjen njejte si me thon nje Router nuk kryen asni funksion te OSI modelit nese nuk ka nje sistem operativ (IOS apo qfaredo tjeter), eshte absurde me ja nis tash e me thon nese nuk e ka kete pjese ose ate pjese, normal qe nuk munet me funksionu nese nuk eshte i kompletun, na po folim ne pergjithesi per nje kompjuter (me OS, me te gjitha paisjet, kartelat etj).

Sepse debati ka fillu aty ku kolegu i mahershem qe ne fillim duke pare videon tutorialin ku eshte mar shembull nje PC me kerkese ne Server kundershtoi shembullin e dhene duke thene se nuk ka kurrfare lidhje PC me OSI model, sepse OSI operon vetem ne paisjet e rrjetave (router, switch etc..), kjo eshte arsyeja qe u dasht me u shtjellu e me kuptu se cila eshte e verteta.

17. sg1

Postimet:
    4,674
    Pëlqimet:
    972
    Pikë nga trofetë:
    343
    OSI MODELI ESHTE KRIJU ME TREGU SE SI FUNKSIONOJN GJERAT NE NJE RRJET INTERNETI PRA SI SHKOJN DHE SI VIJN SI DE-ENKRYPTOHEN ETJ.

OSI MODELI NUK ESHTE KRIJU QE ME TREGU SE SI PUNON KOMPJUTERI.

KOMPJUTERI MUND TE PERDORET PER SHUME QELLIME TJERA QE NUK OPERON FARE NE OSI MODEL EDHE QFAR OSI MODELI KEMI ATY ?

P.S Ky eshte posti im i fundit per kete teme.

Mire u ndegjofshim.

18. VaLoN

Postimet:
    841
    Pëlqimet:
    349
    Pikë nga trofetë:
    208
    O shoq Routeri funksionon ne baz te qati OS qe e ka, se mos me pas qat OS ti munesh mi than Router po ai Router nuk eshte, ndersa kompjuteri edhe pa OS prap kompjuter eshte aeroplan nuk mun bahet.
    Absurde sesht qka po thom une po krahasimi qe pe bon ti, ketu ke ka diskutohet per ni paisje me emrin PC qe ne qato rrethanat e cekura ne postimet tjera operon ne krejt shtresat e OSI MOdelit.
    Por nese ai kompjuter ska OS te instalum atehere nuk operon ne krejt shtresat e OSI MOdelit. Keto jane sene logjike dhe jo gjithqka mesohet atu ku e kini kry Ciscon. Senet logjike duhet me ju pergjigj me logjik keshtu qe per me mujt me kuptu se qka kam murmuru deri qitash une kam nje pytje per juve mundeni lirisht edhe me ata profesorat e juve qe ju kane mesu se kompjuteri bon pjes ne 7 shtresat e OSI MOdelit edhe kaq, qe me diskutu kete teme. Se a punon/operon kompjuteri pa OS te instaluar ne ndonjerin prej shtresave te OSI MOdelit? Nese po cilat? Nese jo, pse?

19. b!t

b!t Anëtar

Postimet:
    29
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Mendoj se mjafton me kete qe edhe vete e the ma nalte.. dhe gjithashtu u kuptu si me shembuj qe i kom paraqit ashtu dhe me teori.

20. VaLoN

Postimet:
    841
    Pëlqimet:
    349
    Pikë nga trofetë:
    208
    Tema do te jete e hapur keshtu qe kur te keni pergjigje qofte edhe pas disa viteve lirisht mundeni me vazhdu diskutimin.

Shpërndaje faqen

Loading...