1. Përshëndetje dhe mirësevini në forumin e Itshqip.com
    Nëse akoma nuk jeni pjesë e IT komunitetit më të madhë Shqiptarë nga fusha e Teknologjisë Informative, ju ftojmë që të bëheni pjesë e këtij komuniteti që tani duke u regjistruar këtu - procedura është shumë e thjeshtë dhe e lehtë. Gjithashtu ju mund të regjistroheni edhe përmes rrjetit social Facebook, Twitter, Google+.

Kur dhe si u shkrua programi i pare?

Tema tek 'Kuize nga itShqip' e hapur nga MEkaNIku, 19 Shkurt 2018.

1. MEkaNIku

MEkaNIku Anëtar Aktiv

Postimet:
    121
    Pëlqimet:
    40
    Pikë nga trofetë:
    38
    Kur dhe si u shkrua programi i pare?

2. MEkaNIku

MEkaNIku Anëtar Aktiv

Postimet:
    121
    Pëlqimet:
    40
    Pikë nga trofetë:
    38
    Ada Lovelace ishte programerja e parë në botë gjatë gjithë rrugës në mes të viteve 1800, duke shkruar programin e parë kompjuterik në botë në 1842. Ajo ishte gjithashtu një matematiciente e perkryer,qe ishte dukshëm mjaft i rrallë për gratë në epokën që ajo jetuar.

Lovelace ishte e vetmja vajzë e ligjshme e Zotrise Byron, ndonëse ajo kurrë nuk e njihte atë pasi ai kishte lënë Anglinë për mirë në vitet e para dhe ai vdiq kur ajo ishte 9 vjeç. Lovelace fillimisht e mësoi matematikën, diçka që nuk ishte tipike për gratë e moshës, Ada tregoi një aftësi për matematikë dhe shkencë dhe një nga tutorët e saj të mëvonshëm.

Pra, si e bëri Ada Lovelace programin e parë kompjuterik në botë kur në 1800 nuk kishte kompjutera? Pra,"Turing Complete", pak a shumë, janë vetëm makina që mund të prodhojnë rezultatin e çdo llogaritjeje. Ose, më mirë, se makina mund të përdoret për të simuluar kompjuterin më të thjeshtë në mënyrë që të jetë në gjendje të bëjë gjithçka që mund të bëjë kompjuteri më i thjeshtë. Pasi që ky kompjuter teorik më i thjeshtë, një "Turing Machine", mund të bëjë gjithçka mund të bëjë kompjuteri më i komplikuar, atëherë çdo makinë që mund të bëjë gjithçka qe mund të bëjë mund të kryejë çdo llogari që kompjuteri modern mund të bëjë,

Rezulton se ishte një kompjuter i tillë i projektuar nga Charles Babbage në vitet 1800. Babbage u nis për të ndërtuar një makinë që ishte e aftë të bënte një shumëllojshmëri të llogaritjeve matematikore saktë çdo herë, duke u larguar nga gabimet e natyrshme që ndodhin kur njerëzit bëjnë llogaritjet me dorë. Më parë "kompjuterët" e Babbage që ai i projektuan nuk ishin Turing Complete megjithatë. Përveç kësaj, kompjuterët e tij nuk u përdorën me energji elektrike, por më tepër ishin krejtësisht mekanike. Disa nga projektet e tij u zhvilluan me avull, ndërsa të tjerat duhej të drejtoheshin me dorë për të kthyer mijëra ingranazhe dhe pjesë.

Shpërndaje faqen

Loading...