1. Përshëndetje dhe mirësevini në forumin e Itshqip.com
    Nëse akoma nuk jeni pjesë e IT komunitetit më të madhë Shqiptarë nga fusha e Teknologjisë Informative, ju ftojmë që të bëheni pjesë e këtij komuniteti që tani duke u regjistruar këtu - procedura është shumë e thjeshtë dhe e lehtë. Gjithashtu ju mund të regjistroheni edhe përmes rrjetit social Facebook, Twitter, Google+.

Info rreth Wireless dhe konfigurimi i WirelessAccessPoint-it

Tema tek 'Mësimet e Përzgjedhura' e hapur nga Fannol Gashi, 28 Janar 2011.

1. Fannol Gashi

Fannol Gashi SysAdmin Staff Member Administrator

Postimet:
    3,259
    Pëlqimet:
    1,438
    Pikë nga trofetë:
    343
    Pershendetje,

Paraprakisht ju rekomandoj ta lexoni kete:
    Code:
    https://forum.itshqip.com/viewtopic.php?f=66&t=4379
    Pastaj te filloni ta lexoni mesimin me posht pasi qe shume gjera ketu nuk permenden por duhet ti dini (dhe ato mundeni ti mesoni ne mesimin e cekur me larte).

- Se pari mund te pyesmi se cfare eshte Wireless?

Wireless perdoret per transferimin e sinjalit (te dhenave) duke perdorur Valë dhe jo fije bakri (siq perdoret ne kabllot e rrjetave). Per rrjeta mund te perdoren Wireless Access Point (Standardi IEEE 802.11) siq shihet ne foton me poshte:

Ose mund te perdoren edhe Wireless Antena siq shihen ne foton me poshte

Eshte nje perparsi shume e mire qe nuk perdorim kablla per lidhjen e Kompjuterave/Printerave/Serverave/… por lidhja ne rrjete permes tyre behet me wireless ku duhet ta kene nje kartel wireless siq shihet ne foton me poshte (perdoret per Computer)

Per konfigurimin e TCP/IP Konfiguracionit (IP-jave) eshte e njejte sikur te konfigurohet nje kartele e rrjetit standarde qe kame cekur ne mesimin e kaluar vetem se nese perdorim kabllo per lidhjen e kompjutereve ne rrjete at’her duhet qe kabllen me konektorin RJ-45 ta vendosim ne kartel te rrjetit keshtu qe behet lidhja e dy kompjutereve qe te munden te komunikojne, ndersa kartelave wireless duhet ti konfigurojme edhe disa opcione tjera qe te lidhen ndermjet veti, dhe ato jane: Channels, SSID,…

Nje sqarim gjeneral (jo ne detaje) nga jeta e perditshme qe ta kuptoni me lehte.
    Mendoni RadioBlueSky dhe Radion tuaj qe keni ne shtepi. Per ndegjimin e programeve te ndryshme (music, … ) ju duhet ta caktoni frekuencen psh 104.2 FM Stereo (se nuk e di sa e kane se nuk ndegjoj Radio, por e mora vetem si shembull) nese e keni sakte ate 104.2 FM Stereo at’her ju do te hyni ne te njejtin Channel qe RadioBlueSky leshon sinjal dhe do te keni mundesi te ndegjoni Radion.

Keshtu ndodhe edhe me Wireless AccessPoint-in tone qe kemi per shperndarjen e rrjetes neper shtepi/kompani etc… . Ku ne e konfigurojme Wireless Access Pointin ia caktojme nje SSID, nje Channel po ashtu edhe kompjuterin (wireless kartelen) e konfigurojme qe te lidhet me ate SSID/Channel qe kemi konfiguruar dhe do te kete lidhje ne mes te Kompjuterit dhe WirelessAccessPoint-it (normal per komunikim (transmetimin te te dhenave) duhet ti vendosim edhe IP Adres ne Kompjuter por ajo eshte e sqaruar ne mesimin e meparshem).
    Te gjitha WirelessAccessPoint-at punojn me standardin IEEE 802.11 ku eshte nje standard qe mundeson komunikimin e kompjutereve ne 2.4, 3.6 dhe 5 GHz.
    Zakonisht kur bleni WirelessAccessPoint i shifni disa ndryshime te ketij standardi (802.11)
    802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n

Ku secila nga keto ka specifikat e veta ja si ne foton me poshte

Kjo foto tregon standardin Frekuencen qe perdoret, Bandwidth-in qe mund ta transferoj per nje Sekond cilet Channels (kanala) i perkrah. Ketu mund ta shifni dallimin se kur te bleni ndonje WirelessAccessPoint ta dini se cilin ta bleni (Kjo 802.11n eshte me e mira por edhe kushton me shtrenjte).

Ja nje konfigurim i LinkSysWRTSL54G:

ISP leshon IP Automatike po ashtu e konfigurojme DHCP qe te leshon IP dhe DNS Konfiguracionin

I Caktojme nje SSID qe klientat me WirelessPaisje mund ta gjejne ate emer qe te munden te konektohen, ndersa Channels cdo here lejeni Default qfare eshte

Trafiku qe kalon permes Wireless te jet i enkriptuar dhe te mos mundet te lidhet askush pa e ditur passwordin qe e specifikojme ne psh: ITShqipP@ssw0rd

<<BONUS nese deshironi te Testoni>>
    << LinkSys Wireless Access Point Simulators >>
    << NetGear Wireless Access Point Simulators >>
    << TrendNET Wireless Access Point Simulators >>

Gr@1ti pëlqen postimin.
  2. Pleurat

Pleurat Anëtar Legjendë Staff Member IT Staff

Postimet:
    2,330
    Pëlqimet:
    585
    Pikë nga trofetë:
    343
    Nje shpjegim shum i mir dhe i kjart.
    Por nese me lejohet ju kisha sygjeruar anetarve edhe kete postim,ku tregohet se si ta sigurojm WiFi-n tone,mendoj se lidhet mjaft shum me mesimin tend.

Bllokoni Konektimet në WiFi-n tuaj
    <a class="postlink-local" href="https://forum.itshqip.com/viewtopic.php?f=66&p=43542#p43542" onclick="window.open(this.href);return false;">viewtopic.php?f=66&p=43542#p43542</a>

3. cHs

cHs Anëtar Aktiv Staff Member IT Staff

Postimet:
    317
    Pëlqimet:
    7
    Pikë nga trofetë:
    33
    Shpjegim shum i qarte +rep.

4. perparim123

perparim123 Anëtar Fillestar

Postimet:
    52
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    po me ipko ben kjo apoduhet manual ta bejme me user dhe password

5. ardddi

ardddi Anëtar

Postimet:
    7
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Shpjegim shum i mir ?
    Ky shpjegim a osht se si mi lidh intenetin me plot pcc a po ?
    Nese spriton mem treguu edhe ni here se i lidhen pc ?
    1.i lidh ne at routerin tani ajo kablla kryesore lidhet ne LINKSYS tani si me ja bo ?
    a duhet mi ja jep ndonje ip pc-ve tjeer ? apo qa ?
    plz kallxom

6. Enea Xhani

Enea Xhani Anëtar

Postimet:
    18
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Perparim keto jane routera, dhe nuk mund ta lejojne ato te IPKO-s qe ti te logohesh me ane te userit dhe passwordit nese ke router, kete rregull kane serverat ne pergjithsi! Nese ke router mjafton ta ndezesh dhe ti kesh bere konfigurimet e duhura si vendosja e DNS Servera etj etj dhe pa u loguar fare mund te hapet interneti ! :)

7. Enea Xhani

Enea Xhani Anëtar

Postimet:
    18
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Pershendetje Ardi !
    Routeri ka disa opsione te ndryshme psh : Shperndan internet ne x metra largesi, mund te kete 4 porta hyrese qe ti te vendosesh dhe kompjutera tjere po ashtu mund te perdoresh dhe Switch me aq dalje sa te nevojitet ty.
    Tani une lidhjen time e kam me Wireless PPP0E, dhe kabulli qe me vjen nga antena e vendos tek porta WAN, me pas jane portat tjera me numra 1,2,3,4 etj aty mund te vendosish pc tende ose tjeter ! Ka routera qe sherbejne per te lidhur TV, PC etj ! Nuk ka rendesi IP-ja ! Nese nuk je i qart me shkruaj ! :)

8. Ip Burner

Ip Burner Anëtar

Postimet:
    19
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    16
    aka asi pjese si te fotoja 3 me ble dhe a mund tja vendosesh nje kompjuteri që ska wireless

9. meteora

meteora <Hello World> Staff Member IT Staff

Postimet:
    1,438
    Pëlqimet:
    81
    Pikë nga trofetë:
    78
    Po mundesh , dhe kushton diku 20 Euro

10. Gentiani

Gentiani Anëtar i Njohur

Postimet:
    520
    Pëlqimet:
    3
    Pikë nga trofetë:
    38
    Pershendetje
    Une e kam internetin me antene, dmth une e marr internetin me antene , edhe e kam nje kabull qe hyn ne pc , e une nuk po e di qysh me elidh edhe laptopin ne wireles , qysh me ndreq per me mujt me u kyq edhe ma laptop me wireles .
    Edhe nese pc eshte i fikur , a mundem une me hy ne internet , a duhet veq qat paisjen me kall a qysh me ja bo , nese mundeni me me ndihmu jau di per nder.

11. beli-bajra

beli-bajra Anëtar

Postimet:
    7
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    1
    Prsh per stafin e juaj kam nje problem: Rrjetin ne kompjuter e kam lan po du qe me i dhan laptopit me wi-fi e kam blere nje Tp-link(TL-WN422G) si ta ralizoj kete po e di qe duhte me hin me ban share LAN po qysh me kriju wi-fi me emrin tim edhe me gjtet wirlesi i laptopi tim kaloni bukur

12. digit

digit Anëtar Fillestar

Postimet:
    53
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    6
    postim shume i mire

13. ArianitZz

ArianitZz Anëtar Aktiv

Postimet:
    170
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    hej njeri un e kom NETGEAR e dyta e po du me e testu amo spo bon linki vlla kshyr ndreqe :$ tlutna

14. ArianitZz

ArianitZz Anëtar Aktiv

Postimet:
    170
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    hej o njeri po kto IP qe jon per NET a sduhet me i dhon ne ROOTER a vet konektohen permes MODEMIT ?

15. Enea Xhani

Enea Xhani Anëtar

Postimet:
    18
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Pershendetje Gentiani,
    per te lidhur laptopin me ane te wireless atehere te nevojitet nje router, kabulli qe vjen nga antena e hyn ne PC ti do e fusesh tek porta WAN, duhet bere konfigurimi perkates i routerit duke vendos IP-te dhe te tjerat qe kerkohen edhe me pas merr nje kabull RJ-45 e fut tek porta 1 ne router zakonisht routerat kane 4 porta ose me shume, pasi e fut tek porta 1 ne router kete kabull, koken tjeter fute ne PC pra tek karta e rrjetit. Nese laptopi yt ka wi-fi atehere mund ti besh nje search ne laptop dhe do te dale emri i routerit tend, por mos harro qe kur te besh konfigurimin e routerit ti vendos fjalekalim sepse nese nuk e vendos do ta vjedhin internetin te tjeret qe jane perreth teje. Nese nuk me kuptove, me shkruaj !

Gjithe te mirat

16. Enea Xhani

Enea Xhani Anëtar

Postimet:
    18
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Lexo pergjigjen qe i kam dhene Gentianit.

17. meteori

meteori Anëtar i Njohur

Postimet:
    792
    Pëlqimet:
    22
    Pikë nga trofetë:
    38
    si mundem te hackoj wireless

18. Fannol Gashi

Fannol Gashi SysAdmin Staff Member Administrator

Postimet:
    3,259
    Pëlqimet:
    1,438
    Pikë nga trofetë:
    343
    Smundesh :).

Ndalohen ksi lloj kerkesash, Lexoje Rregulloren!

19. Enea Xhani

Enea Xhani Anëtar

Postimet:
    18
    Pëlqimet:
    0
    Pikë nga trofetë:
    0
    Te ben pune Backtrack 5, se si kerko ne YouTube pasi ketu nuk lejohen ! ;)

20. meteori

meteori Anëtar i Njohur

Postimet:
    792
    Pëlqimet:
    22
    Pikë nga trofetë:
    38
    Jam mundu amo nuk po me funksionon backtrack 5 "enea xhani"

Shpërndaje faqen

Loading...