1. Përshëndetje dhe mirësevini në forumin e Itshqip.com
    Nëse akoma nuk jeni pjesë e IT komunitetit më të madhë Shqiptarë nga fusha e Teknologjisë Informative, ju ftojmë që të bëheni pjesë e këtij komuniteti që tani duke u regjistruar këtu - procedura është shumë e thjeshtë dhe e lehtë. Gjithashtu ju mund të regjistroheni edhe përmes rrjetit social Facebook, Twitter, Google+.

Problem i Zgjidhur HTML class vs id

Tema tek 'Pyetje dhe Përgjigje' e hapur nga itune, 24 Shkurt 2020.

  1. itune

    itune Anëtar Aktiv

    Postimet:
    316
    Pëlqimet:
    10
    Pikë nga trofetë:
    18
    Pershendetje
    A mundeni mem tregu se ku qendron saktesisht dallimi ne ketyre dy atributeve, class dhe id?

    Mundesisht shkrune nje shembull ku ben class dhe nuk ben id.
    Faleminderit.
     
  2. Best Answer:
    Post #2 by RexhepS, 24 Shkurt 2020
  3. RexhepS

    RexhepS Anëtar me Përvoj

    Postimet:
    1,389
    Pëlqimet:
    392
    Pikë nga trofetë:
    138
    Best Answer
    id perdoret vetem nje her p.sh e ki <div id="footer"> edhe ne css i qasesh #footer edhe e ndreq qysh ti ki qef
    kurse me class mundesh me perdor me shume se nje her p.sh <h1 class="text"> ne css .text edhe ja bon ngjyren e kuqe dhe pastaj qdo shkrimi qe don mja lon ngjyren e kuqe ja shton klasen "text" nese nuk e ki akoma te kjarte trego dhe te tregoj me nje shembull me konkret me kod dhe e kupton
     
    Poshnjari dhe itune pëlqejnë postimin.
  4. itune

    itune Anëtar Aktiv

    Postimet:
    316
    Pëlqimet:
    10
    Pikë nga trofetë:
    18
    Po te njejten menyre po e praktikoj me id, dmth po muna me e perdore ne shume raste edhe ID me te njejtin emer.


    <!DOCTYPE html>
    <html>
    <head>
    <title>Titulli</title>
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/stili.css">
    </head>
    <body>

    <h1 id="tik">IT shqip</h1>
    <p id="tik">IT shqip.com</p>

    </body>
    </html>



    CSS

    #tik {
    color: red;
    font-size: 25px;
    background-color: black;
    }


    Edhe per te dy tekstet po vlen I njejti formatim.
     
    RexhepS pëlqen postimin.
  5. RexhepS

    RexhepS Anëtar me Përvoj

    Postimet:
    1,389
    Pëlqimet:
    392
    Pikë nga trofetë:
    138
    po kur perdor id dihet qe je tu perdor per ni sektor te caktun per mos me tu pshtjell kodi css dmth kur e sheh id e din qe osht unike vetem per 1 element kurse klassen e perdor me shume se ni her e kuptove tash ?
     
    olsi26431 pëlqen postimin.
  6. itune

    itune Anëtar Aktiv

    Postimet:
    316
    Pëlqimet:
    10
    Pikë nga trofetë:
    18
    Mfal, por ende se kuptova :(

    Ne shembullin larte une e perdore ID me emertimin tik per dy elemente te ndryshime, tash ne kete rast nuk mundemi me than qe ID percaktohet vetem ne nje element unik!
     
  7. RexhepS

    RexhepS Anëtar me Përvoj

    Postimet:
    1,389
    Pëlqimet:
    392
    Pikë nga trofetë:
    138
    po e pash shembullin mirpo se ki kuptu qka kom thon
    bone shprehi ti vet qe id me perdor vetem nje her per sektore te caktune p.sh #header #footer
    kurse klasen perdore sa her te duash ne elemente tjera
     
    olsi26431 pëlqen postimin.
  8. itune

    itune Anëtar Aktiv

    Postimet:
    316
    Pëlqimet:
    10
    Pikë nga trofetë:
    18
    Okej, une shprehin e krijioj por, funksioni po eshte I njejte si te ID poashtu edhe te CLASS.
    Te pakten nese I referohemi atij shembullit me larte qe e postova.
    Deri tani keshtu po e kuptoj une sa I perket funksionit.
     
  9. RexhepS

    RexhepS Anëtar me Përvoj

    Postimet:
    1,389
    Pëlqimet:
    392
    Pikë nga trofetë:
    138
    po funksioni osht i njejte mirpo me kalimin e kohes e sheh tu u avancu se klasen e perdor nonstop mirpo id e perdor vetem tek ndonje kategori e caktune sepse kur fillon dhe javascript dhe e bon ni funksion dhe e thirr me klas ti ndryshon krejt ato elemente me at klas per ate edhe te duhet id qe me dit qe osht vetem 1 element unik
     
    itune pëlqen postimin.
  10. itune

    itune Anëtar Aktiv

    Postimet:
    316
    Pëlqimet:
    10
    Pikë nga trofetë:
    18
    E nese eshte keshtu ateher po e kam te kjart tani.
    Faleminderit per kohen dhe sqarimin.
     
    RexhepS pëlqen postimin.
  11. Poshnjari

    Poshnjari Anëtar Legjendë Staff Member IT Staff

    Postimet:
    2,317
    Pëlqimet:
    783
    Pikë nga trofetë:
    343
    Atehere shenohet pergjigja e pare si zgjidhja.
     
    RexhepS pëlqen postimin.
  12. Pitkini

    Pitkini Anëtar Fillestar

    Postimet:
    52
    Pëlqimet:
    31
    Pikë nga trofetë:
    18
    Përveç asaj që është përmendur më sipër ID ka edhe një karakteristikë tjetër e cila përdoret më së shumti në faqet "documentation" ose faqet "one page".

    Mund të krijosh linke si psh:
    Code:
    /index.php#price
    /index.php#contact
    /index.php#testimonials
    dhe fokusi i faqes do të shkojë te elementi me ID e përcaktuar në link.
     
    RexhepS pëlqen postimin.
  13. RexhepS

    RexhepS Anëtar me Përvoj

    Postimet:
    1,389
    Pëlqimet:
    392
    Pikë nga trofetë:
    138
    pode qito jon sektoret qe ja kom permend gjithsesi ky me kohen i mson krejt
     

Shpërndaje faqen

Loading...